Grilovací nářadí není jen na chlubení

grilovací nářadí
Hodně věcí si člověk koupí jen na efekt. A jiný si právem může říci, že se bez nich obejde. Pak jsou tu ale věci, které mají své opodstatnění a nelze je jednoduše nahradit něčím podobným. Například grilovací nářadí. Pokud se vidíte ve vyžehlené zástěře a s nablýskanou sadou grilovacího náčiní jako středobod víkendové grilovačky, brát vám to nebudeme. Spíš se ale podíváme, proč by si alespoň základní sadu měl pořídit každý, kdo se grilování pravidelně věnuje, jedno jak u toho chce vypadat.

Grilovací sada není zbytečný luxus

Jistě, vystačíte si s miskou na maso a vidličkou na obracení na grilu. Každý to někdy zkusil a třeba ani nespadlo žádné maso do uhlíků nebo do trávy. Chlupy na ruce dorostou a spálené plastové madlo se zakryje izolačkou... Ne, tak tohle opravdu nechcete.
Grilovací nářadí je především navrženo a vyrobeno pro práci u rozpáleného grilu - je dostatečně dlouhé a masivní, aby umožnilo manipulaci s masem, zeleninou, ale i uhlíky, bez rizika popálení, vyklouznutí z ruky nebo podobných nepříjemností. Nejhorší ze všeho jsou rychlé pohyby při obracení masa ve strachu, že se s krátkou vidličkou popálíme. S grilovacími nástroji se k žhavé mřížce nikdy tolik nepřiblížíme a můžeme tak dát obsluze grilu přesně tu pečlivost, která je potřeba.

Grilovací nářadí - popis jednotlivých kusů

V každé grilovací sadě najdete několik základních kusů, které se opakují. V těch větších sadách potom můžete mít řadu doplňků, které jsou praktické, ale nikoliv nezbytné.

K základním pomůckám patří obracečka. Ať už pracujete na kontaktním grilu nebo na mřížce nad uhlíky, velmi často je potřeba jídlo podebrat a oddělit od holého kovu, aby se nepřipeklo. k tomu obracečka nejlépe slouží a je k tomu uzpůsobena i tvarem. Obracečka z pořádné grilovací sady je vyrobena z tlustého plechu, aby se nemohla ohnout, a na jedné hraně je nabroušena do malých zoubků. Hranou obracečky by mělo být možné naříznout povrch pečeného masa při potírání marinádou, a to čistě a bez trhání kousků.

Velmi důležitý kousek grilovací sady jsou kleště. Pokud chcete v mase udržet šťávu, není možné při každém posouvání propichovat vznikající krustu. Kleště z grilovací sady jsou dost dlouhé a dostatečně silné na manipulaci s masem, ale i na přenesení masa na talíř.

Vidlička na maso, jak jsme si řekli, neslouží k věčnému píchání do masa při každém posunutí na mřížce grilu. Slouží k napíchnutí masa při ořezu kýty nebo k vyzkoušení šťavnatosti.

Nejpodceňovanějším dílem ze sady grilovacího nářadí je ovšem štětec. Marináda z misky nemusí přijít  vniveč, neměla by se na maso ale ani nalévat, protože steče a hoří na uhlících za produkce nepříjemného dýmu plného škodlivých látek.

Žádné komentáře:

Okomentovat