Všechny typy grilů, k čemu jsou dobré?

typy grilůS tím, kolik je různých variant grilů, se klidně můžeme začít ptát, co je vlastně podstatou grilování, respektive jak se liší od prachobyčejného smažení, pečení a ostatních metod tepelné úpravy. Ale to je příliš filozofická otázka. Nám bude pro začátek stačit vyjmenovat si všechny typy grilů.

Navzdory konspiračním teoriím vláda skutečně nevymyslela tolik variant grilů jen kvůli tomu, aby z lidí dostala víc peněz. Vznikly prostě proto, že každému vyhovuje jiná a každá varianta dává trochu jiné variace chutí a aroma.

V kostce - co je gril?


I když na grilu můžeme připravovat třeba i zeleninu nebo třeba pizzu, pojďme se bavit výhradně o mase, ok? Jen pro jednoduchost.

Tak tedy - na grilu připravujeme maso v horkém vzduchu, kde má většina tepla sálavý charakter. Proti běžné domácí troubě je tu zpravidla ještě jedna výjimka - maso se nekoupe v omáčce nebo vlastním výpeku, naopak je co nejvíc obklopeno vzduchem.

Jsou tu i další specifika, ale ta nám nesedí na některé typy grilů, co si popíšeme.

Základní dělení grilů podle zdroje tepla


V grilech se topí. Když pomineme paliva, která produkují nežádoucí chemické zplodiny, zbývá nám dřevo, dřevěné uhlí, plyn (propan - butan nebo zemní plyn) a elektřina. Tím máme shrnuté všechny tepelné zdroje, které se poté nacházejí v dalších variantách, které si popíšeme. Ke každému zdroji tepla v grilu se vážou výhody a nevýhody.
  • Dřevo - nejlépe dostupné. Na dřevě se grilovat dá, ale pouze za předpokladu, že nehoří plamenem - takže de facto grilujeme na dřevěných uhlících. Velmi špatně se dá regulovat teplota a produkce kouře, někdy stačí vítr a podmínky v hořeništi se výrazně mění každou chvilku. Nejmenší výhřevnost.
  • Dřevěné uhlí - umožňuje kultivovanější pálení za stálejšího žáru a vyšší teploty. Rovněž dřevěné uhlí si ale do značné míry hoří v grilu po svém a nejvíc starostí máme obyčejně s tím, aby nevzplanulo do otevřeného ohně.
  • Plyn - nejlépe ovladatelný. Plynové hořáky kryté roštem s lávovými kameny nebo flavorizérem produkují nejstabilnější a nejlépe ovladatelný žár, který je v plynových grilech také nejlépe rozprostřen do plochy.
  • Elektřina - bez zplodin. I čistý plyn hoří za vzniku sazí, byť nepatrného. Jediný naprosto čistý zdroj tepla v grilu je tak elektřina, ovšem s výraznými nevýhodami - pomalý náběh provozní teploty, nemožnost rychlé regulace výkonu - a prakticky nulová romantika.

A nyní typy grilů:


  • Otevřený gril - nejjednodušší varianta dostupná i uprostřed divočiny. Rozhrabané hořeniště, kde pálíme dřevo, nebo jakákoliv nádoba na pálení dřevěného uhlí vybavená roštem. Před dvaceti léty to byl ve střední Evropě prakticky jediný rozšířený model. Uhlí má tendenci pod kapající šťávou neustále hořet plamenem, kouřový kužel obtěžuje celé okolí a krátký poryv větru může způsobit spálení masa. Rovnoměrnost propečení je zde víceméně teoretická.
  • Uzavřený gril - kotlík. Vyvinul se z otevřeného grilu kvůli lepší ovladatelnosti hoření a menším tepelným ztrátám. Mívá nejčastěji tvar zploštělé koule, takže uhlí doutná s regulovaným přívodem kyslíku a horký vzduch uvnitř uzavřené nádoby lépe cirkuluje kolem masa. Vyrábí se ve všech variantách - na uhlí, na plyn i elektrický, protože je nejpraktičtější.
  • Krbový gril - vyvinul se z grilování na otevřeném ohništi, které jsme si vyzkoušeli určitě už všichni. Ohniště ohraničené kameny ale na civilizovanější zahrádce, kde je krátce střižený trávníček, nemá co dělat, navíc se k němu člověk musí ohnout. Tak jsme dali maso na rošt do venkovního krbu. Ok? Odtah komínem způsobuje rovnoměrnější tepelný výkon, ale kapající omastek zpravidla nadělá na esteticky vyladěném krbu docela dost neplechy.
  • Vodní gril - směs horkého vzduchu a páry. Představte si, že mezi uhlíky na dolním roštu a masem na roštu horním se nachází nádobka s vodou. A máte to. Nejen že šťáva z masa kape do vody, kterou na závěr vylijeme pod smrček, ale vzduch cirkulující v grilu je zvlhčený odpařující se vodou, takže je maso ve výsledku měkčí a šťavnatější. Proč ne!
  • Kontaktní gril - místo mřížky deska nebo dvě. Definice grilování sálavým žárem a horkým vzduchem nám tady vázne - grilujeme kontaktem s kamennou, litinovou nebo jinou kovovou deskou, hladkou nebo žebrovanou, případně s přiklopením stejně rozpálené desky shora. Na kamenné desce se maso griluje kryté od ohně (bez zplodin), pokud použijeme kovovou žebrovanou, docílíme i správné kresby grilovacích stop. elektrické kontaktní grily jsou rychlé a energeticky úsporné, používání samostatných grilovacích desek je možné v plynových i uhelných grilech klasických roštů.
  • Svislý gril - malá specialitka na závěr. V plynových grilech, ale snad prý i v dalších méně obvyklých úpravách, máte možnost točit masem na rožni vedle (nikoliv nad) zdrojem tepla. Tím se docílí v zásadě pouze toho, že mnohem intenzivnější ničím nezakrytý zdroj tepla může být velmi blízko povrchu masa bez toho, aby do něj tekla šťáva a olej.

Co doporučujeme my?


  • Na zahradu - kotlový gril za 1 - 2 tisíce, na uhlí. Celkem malé pořizovací náklady (levnější nebrat, je z tenkého plechu s barvou, která není odolná teplu). Sice se s ním trochu nadřete při zakládání ohně a čeká vás nekonečné praní načichlého oblečení, ale dává výrazné aroma masu a je s ním sranda.
  • Na terasu vaší milionářské vily - samostatně stojící plynový gril - pokud grilujete alespoň jednou týdně, což splňuje opravdu hodně lidí s domkem na předměstí, zjistíte, že otočit knoflíkem a za pět minut klást maso na rošt je nekonečně jednodušší, než klečet a foukat do uhlíků za stálé obavy, že vám jiskra vletí do oka.
  • Do kempu - přenosný plynový gril. Malá varianta, kterou lze sbalit jako zavazadlo a která funguje na plynové kartuše do kempových vařičů. Uděláte na něm i polévku nebo brambory.
grily

Nejběžnější kotlový gril - pozor na laciné šunty z hobbymarketu, vydrží tak jedno dvě grilování a jsou na odpis. Fotografie: Homeware.cz



Plynový gril střední velikosti - v cenách kolem patnácti tisíc už lze získat hodně dobrý, obyčejnější i kolem deseti - a máte plně komfortní rozšíření domácí kuchyně na terase nebo v altánku. Grilujete vestoje a obejdete se bez zápalek a rezervního oblečení. Fotografie: Homeware.cz



kempingový gril

Plynový gril do kempu, co lze nosit jako malý kufřík. Velkou výhodou je možnost připojení plynové kartuše, jaké se běžně používají do kempingových vařičů. Fotografie: Homeware.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat