Plynový gril: pro a proti

Padající listí, deště a plískanice jasně ohlašují, že léto a s ním grilovací sezona, již skončila. Nyní gril bude uložen čekat na svou další příležitost, anebo je to již staroušek, kterého je nutno nahradit novým, lepším modelem. A jednou z možných voleb je plynový gril.



Výhody plynových grilů:


plynové grily

Bez ohledu na výrobce se vzhled plynových grilů relativně ustálil na této podobě. Grilovací prostor je krytý velkým poklopem na pantech a nabízí přesné odečtení teploty kvůli náročnějším gastronomickým počinům. Vpravo i vlevo jsou k dispozici odkládací plochy, každý z plynových hořáků má svoje individuální ovládání podsvíceným kolečkem. Ve spodní skřínce se skrývá plynová bomba a nějaká ta police na uložení nezbytností. Výrobce: BergHOFF.


Jako vše na světě má své plus a mínus. Podívejme se nyní na to kladné a přínosné oproti jiným grilům. Jaké výhody můžeme očekávat?

  • K jejich zapálení stačí stisk jednoho tlačítka. Jsou tím pádem rychleji připravené k použití. A odpadá problém s rozpalováním uhlí nebo briket. 
  • Možnost grilovat dlouho bez přikládání 
  • Více odkládacích ploch 
  • Zadní ohřev na udržení teplých potravin, nebo rozpečení pečiva 
  • Několik hořáků, které jsou jednotlivě regulovatelné 
  • Teploměr je umístěný přímo v poklopu, tudíž se usnadní hlídání ideální doby grilování i vložení potravin
Plynovému grilu dnes dá přednost každý, komu jde především o výsledek a netrvá na obřadu zapalování a atmosféře kouřícího hořeniště. Plynový gril je dnes něco jako venkovní kuchyně se všemi vymoženostmi.

Nevýhody plynových grilů:


Vše dobré má i jisté nevýhody, které ale mnohdy nepřevažují nad tím pozitivním a pro některé nemají ani nijak velký význam při rozhodování. Nuže, ale řekněme si je.

  • Nutnost kontrolovat a manipulovat s nádobou na plyn 
  • Vyšší hmotnost a velikost 
  • Větší pořizovací cena než gril na uhlí 
  • Pokud nepoužijeme různé vychytávky, maso nemá zauzenou chutˇ. 

Shrnutí: 


Ať již se pro plynový gril rozhodnete, nebo ne, výhody převažují nad negativy. Sice u něj chybí prskající a sálající plameny, ale jídlo je zase zdravější a je mnohem menší riziko popálení, zvlášť jsou-li přítomny děti. Na druhou stranu, zařadit velikost jako zápor je trochu zavádějící, jelikož to zase znamená, větší množství pochoutek připravovaných zároveň, pro více přátel či členů rodiny. Ano, či ne? To rozhodnutí je jen na vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat