Změna energetických štítků. Jak dnes vypadají?

Je docela možné, že se vaše dosluhující lednička chlubila štítkem A++ a vy teď nechápavě hledíte na spotřebiče mladší o jednu generaci, které jsou označené písmeny C nebo dokonce D a E. Znamená to, že mají větší spotřebu, dražší provoz a jsou tak zároveň větší zátěží pro životní prostředí? Naštěstí ne, protože škála energetických štítků se v roce 2021 celkem bez většího rozruchu měnila.

Energetický štítek nám už 25 let podle evropských pravidel říká, jestli a jak moc je náš spotřebič úsporný, pokud jde o spotřebu energie. V momentě, kdy třídu A překonala novější generace, dostala štítek A+. Potom přišlo A++ a A+++ a kdybychom takto pokračovali, přestala by být barevná stupnice na první pohled čitelná. Naproti tomu, spotřebiče z kategorie B, C a D se už v Evropě prakticky nevyráběly a tak stupnice prostě přestala dávat smysl.

Na barevném štítku se toho na první pohled příliš nezměnilo. Nově se ale dočtete i řadu dalších užitečných informací a třeba spotřeba elektřiny je uvedená i za celý předpokládaný rok v provozu.


Včera A+++, dnes B, C, D

Aby toho nebylo málo, najdete nově na štítcích hlučnost, u praček a myček třeba spotřebu vody, u žárovek typ patice a spoustu dalších víceméně užitečných informací. Vlivem složitějšího hodnocení pak včerejší A+++ lednička může spadat do kategorie B, C, nebo dokonce D a stále je přitom velice úsporná. Ke zmíněným informacím také přibyl údaj o celoroční spotřebě, podle kterého můžete také odhadnout, kolik za daný spotřebič za rok zaplatíte na složenkách.

Ale tady ještě nabízí staré dobré A+++

Může se stát, že vedle sebe na internetu uvidíte dvě lednice, jedna bude mít nálepku E a druhá A++. Z části za to mohou ještě dodavatelé, kteří by museli ručně opravovat stovky nebo tisíce popisků. Z části také zmatku kolem nedostatečně vysvětlené změny využívají různí lišáci. Není těžké si představit, že si postaru označenou ledničku řada lidí koupí s větším klidem na duši, než tu druhou.

Nehospodárné spotřebiče v Evropě a tím pádem i u nás už asi nenajdete, takže není potřeba kolem nového značení panikařit. Pomoci ušetřit na provozu nějakou tu stokorunu může třeba i tento článek: http://www.shopkitchenaid.cz/clanky/5-zasad-pro-uspornejsi-provoz-lednice

Žádné komentáře:

Okomentovat