Bezdrátová konvice - co to je?

Nejsem si přesně jistý, jestli se rychlovarné konvice na našich kuchyňských linkách zabydlely až po revoluci, nebo jestli nějaké historické typy neměli někteří z nás ještě před tím. Každopádně mě překvapil opakující se dotaz, jestli je ta nebo tamta konvice skutečně bezdrátová. Jako člověk, co si bez rychlovarné konvice nedovede představit nejen snídani, ale ani větší část aktivního dne, jsem musel chvíli přemýšlet, odkud vítr fouká.

Každá konvice je bezdrátová. A zároveň není.

Když si člověk projde nabídku na internetu, bezdrátovými konvicemi se to v ní jen hemží. Nerezové, plastové, keramické, s nastavitelnou teplotou, dvojitými stěnami, LED podsvícením, programovatelné, nebo úplně obyčejné, u všech se někde píše, že jsou bezdrátové. A přitom když je srovnáme se svými novými bezdrátovými sluchátky nebo bezdrátovou myší k počítači, u konvic jednoznačně něco přebývá - napájecí kabel, čili zmíněný drát.

Aby bylo možnost nějakou věc označit jako bezdrátovou, je potřeba, aby svoji funkci prováděla bez drátů, čili na akumulátor. A tak daleko ještě rychlovarné konvice opravdu nejsou. Tak co se tady děje?


Rychlovarné konvice v době, kterou polovina z nás už ani nepamatuje, mívaly přívodní kabel napevno zabudovaný, kdežto moderní rychlovarné konvice využívají podstavec, který se stará o připojení k elektrické rozvodné síti, ale zároveň umožňuje konvici pohodlně a bezpečně zvednout a odnést.

Dnešní bezdrátové konvice

Bezdrátovost dnešních konvic tedy souvisí s tím, že je napájecí kabel připojený na podstavec a ne přímo k tělu konvice, takže nikoliv vaření vody samotné, ale manipulace s konvicí při plnění nebo odlévání horké vody probíhá bez omezení kabelem.

Takže spíš než sledovat, jestli je konvice skutečně bezdrátová, bych doporučil vybírat z parametrů, které se přímo podepíšou na komfortu obsluhy. Vezmete si standardní 1,5 l, nebo potřebujete větší? Stačí standardní vypnutí varem, nebo dáte přednost nastavení teploty vypnutí v rozsahu od padesáti do sta stupňů Celsia? Využijete dvojitou stěnu, která udržuje delší dobu horkou vodu, podobně jako funguje termoska?

Doba, kdy se voda na kávu vařila pět minut v rendlíku na plynovém sporáku, je naštěstí pryč. Rychlovarné konvice se spirálou integrovanou do nerezového dna jsou s vodou hotové v řádu desítek sekund a stejně rychle dnes uvaříte i na indukční plotně, když máte konvice na indukci.



Žádné komentáře:

Okomentovat