Jak dobré je nerezové nádobí?

 Nerezová ocel je v gastronomii nejrozšířenějším materiálem na celém světě, a to s velkou rezervou. Přitom v dílčích vlastnostech může pokulhávat za jinými materiály využívanými k výrobě nádobí, třeba za hliníkem, keramikou, mědí a litinou. Co jsou tedy její největší výhody? Proč si pořídit nerezovou sadu hrnců, ale třeba keramický pekáč do trouby, litinovou a hliníkovou pánev?

Všechny materiály používané v kuchyni mají své nesporné výhody a také nedostatky. Účelem není vybrat si jednu věc a zbytek zavrhnout, ale rozumně si vybrat vhodný kus pro všechny činnosti, kterým se v kuchyni chcete věnovat.

Co je to nerezová ocel?

Základem nerezové oceli je, stejně jako třeba u litiny, obyčejné železo. K němu se v různých poměrech přidávají další kovy tak, aby výsledek netrpěl oxidací, a zároveň aby byla výsledná ocel dostatečně pevná a odolná. V gastronomii je přirozeně také důležité, aby byla nerezová ocel hygienická a zdravotně nezávadná.

K nejkvalitnějším sadám nádobí na trhu patří německé Zwilling J. A. Henckels


Výhody a nedostatky nerezové oceli v kuchyni

Důvodů, proč všichni profesionální kuchaři pracují s nerezovým nádobím na nerezových pultech, nerezových sporácích a pod nerezovými digestořemi, je celkem hodně. Nerezová ocel nevyžaduje téměř žádnou údržbu, je odolná mechanickému opotřebení, nereaguje s vlhkostí nebo látkami obsaženými v potravinách a hlavně je levná.

Na druhé straně nerezové nože nebývají tak ostré jako nože z uhlíkové oceli, nerezové nádobí není tak vodivé jako hliníkové a nerezové pánve kromě odolnosti nenabízí skoro žádné další výhody proti třeba litině.

Co si z nerezové oceli pořídit a proč?

Sadu hrnců. Odolnost, životnost a nulová údržba vydají u hrnců za všechny ostatní výhody, jako je vodivost a nepřilnavé povrchy. V hrncích zřídka něco smažíme bez tuku, zato očekáváme co nejdelší životnost.

Pánev na smažení, pokud děláte hodně steaků na pořádné vrstvě tuku, ale nechce se vám starat o litinovou pánev, která by byla lepší, ale je k ní větší údržba.

Co si z nerezu nepořizovat a za jakých okolností?

Pánev, pokud jste svátečním kuchařem a nepoužíváte vysoké teploty, nebo se snažíte všechno dělat s minimem tuku.

Jednotlivé hrnce, pokud v nich chcete hlavně péct v troubě. Tam je lepší litina za všech podmínek.


Žádné komentáře:

Okomentovat