Jak dobré je litinové nádobí?

 Jednou za čas ve vývoji lidstva přijde doba, kdy všichni dostanou pocit, že se v historii něco dělalo lépe, než dnes. Příkladem může být celý klasicismus a renesance, ale zůstaňme tam, kde to známe - v kuchyni. Co stojí za opětovnou popularitou litinového nádobí?

Takže se ptáme - je to znovu fascinace historií a klasikou, které si idealizujeme a přisuzujeme jim bezchybnost, nebo je v litině schované opravdu něco extra? Budete se divit, ale od každého je v tom část.

Litina v historii

Vždy, když mají lidé pocit, že současnost stojí za starou bačkoru, zamilují se do historie. Na tom není nic špatného. Litinové nádobí znaly naše babičky a historie litiny sahá ještě mnohem dál. Jako masivní kus oceli, která dobře snáší, akumuluje a vyzařuje teplo, je litina přítomná v konstrukci všech krbů, kamen a topení, kam až paměť sahá. Litinové pláty zdobí horní plochu pecí v každé chalupě, a ne proto, že by byly hezké.



Co je to litina?

Při tavení železa do tekuté formy se používá uhlí (koks) ze kterého si výsledná tavenina bere uhlík, který při tuhnutí ovlivňuje strukturu oceli a její další vlastnosti. Podle obsahu uhlíku se typy ocelí liší a litina typem oceli s vysokým obsahem uhlíku.

Odléváním do forem z litiny po generace vyrábíme všechno, co ze své povahy musí být masivní, pevné a vysoce odolné.

Litina v kuchyni

Nádobí vyrobené z litiny má několik zásadních výhod, kvůli kterým lidé snadno překonají několik jejích nedostatků. Litina je nejlepší v akumulaci tepla a jeho vyzařování, z kuchyňských materiálů následovaná keramikou a sklem. Nerezová ocel je až za nimi, ale má zase spoustu jiných výhod.

  • Litina perfektně snáší vysoké teploty. Například pečení masa naprudko vyžaduje rozpálenou pánev a to s teflonkou neuděláte.
  • Litina je mimořádně odolná proti změnám tepla. To souvisí s prvním bodem. Některé pánve se při přehřátí trvale vyboulí a pak je můžete vyhodit.
  • Litina perfektně akumuluje teplo. Nestane se, že by po vložení studeného masa z lednice vznikla chladná místa, která komplikují rovnoměrné propečení.
  • Litina skvěle vyzařuje teplo. Fyzika na to má fyzikální veličinu, jmenuje se emisivita. Litina předehřátá na dostatečnou teplotu intenzivně sálá, víc, než ostatní materiály v kuchyni.
  • Pro ty, co se chtějí vyhnout jakýmkoliv syntetickým látkám je litina ideální, protože obsahuje jenom železo a trochu uhlíku.
Litina je bohužel taky těžká a bez povrchové úpravy vyžaduje poměrně trpělivou údržbu.

Verdikt:

V něčem se litina vyplatí, v něčem ne. Litinová pánev je skvělá na veškeré pečení a smažení, ale kdo má rád lehké restování zeleniny bez tuku, bude potřebovat spíš pánev s nepřilnavým povrchem. Litina vynikne u jiných jídel a tak je asi nejlepší mít doma oba typy. Pokud jde o hrnce, litina opět skvěle funguje v troubě při pečení. Na vaření polévek, brambor nebo omáček není potřeba.

Podle nás se nevyplatí z litiny pořizovat kompletní sadu nádobí, ale spíš jednu pořádnou nízkou pánev na smažení, případně druhou hlubokou s poklicí, a jeden pořádný hrnec do trouby na pečínku nebo třeba drůbež.


Žádné komentáře:

Okomentovat